Samsung la CES 2024 – între televizoare OLED ”din alt film” și frigidere desprinse din viitor, toate cu inteligență artificială

de: Alexandru Puiu
17 01. 2024

După cum era de așteptat, Samsung a făcut valuri în 2024 la Las Vegas cu o serie impresionantă de inovații și lansării la care merită să visezi. Gigantul sud coreean mizează intens în noul an pe inteligență artificială și, mai ales, continuă investițiile în ecosistemul SmartThings, piesa de rezistență din spatele unei case inteligente.

În timp ce mulți dintre noi asociază algoritmii de inteligență artificială cu instrumente online creatoare de text precum ChatGPT sau algoritmi generatori de tablouri vizuale impresionante, precum MidJourney, Samsung a implementat componente AI acolo unde te aștepți mai puțin. Într-un roboțel precum Ballie, aproape că te-ai fi așteptat să găsești astfel de funcții aflate într-o perpetuă dezvoltare și progres, dar indiferent dacă vorbim de frigidere, plite cu inducție sau aspiratoare, toate sunt semnificativ mai deștepte în 2024, nu doar mai frumoase.

Citește și: Samsung mizează pe inteligența artificială, în 2024. Ce se întâmplă cu senzorii „infuzați” cu AI

Dacă tot sunt sinonime în mentalul colectiv inteligența artificială și roboții, Samsung a dezvăluit la CES 2024 propriul său asistent personal intitulat Ballie. De culoare galbenă în colțul din stânga jos al imaginii de mai sus, micuțul este surprinzător de util în a naviga prin casă și a-ți oferi o mână de ajutor când te aștepți mai puțin. Faptul că este într-o perpetuă  comunicare cu celelalte dispozitive dintr-o casă inteligentă nu face decât să-l ajute și mai mult în a-ți face viața mai ușoară. Nu de alta, dar învață din comportamentul, programul și obiceiurile tale pentru ca întreaga interacțiune cu proprietarul să fie una personalizată într-un mod fascinant.

Dacă ai animale de companie în casă și obișnuiești să pleci pentru câteva ore sau câteva zile, Ballie te ține la curent cu starea de sănătate și nivelul de activitate al vietăților tale prin clipuri video transmise direct către telefonul tău mobil. Pentru că integrează camere și un proiector, tot Ballie te încurajează să faci exerciții fizice, să te relaxezi sau să te concentrezi pe muncă. Nu putea lipsi opțiunea de a-ți reda muzica preferată sau de a te ajuta să răspunzi la telefon.

Citește și: Samsung duce linia The Frame mai departe: Ce este Music Frame, de ce trebuie să îl ai acasă

Televizoarele Samsung de la CES 2024 se văd foarte bine, dar AI-ul le face spectaculoase

Ca în fiecare an, Samsung a venit la înaintare cu TV-uri dintr-o serie stufoasă de categorii dotate cu un volum vast de tehnologii. Deși folosim de mulți ani referința de televizor inteligent, abia aceste creații dotate cu inteligență artificială îți arată cu adevărat ce înseamnă un Smart TV autentic.

De exemplu, noua serie de TV-uri 8K profită de un procesor de calculul de ultimă generație și inteligență artificială pentru a-ți mări artificial conținutul UltraHD sau HD până la rezoluția nativă a panoului într-o manieră cât se poate de verosimilă. Acest efort tehnologic este prezent în panourile QN900D prin tehnologia AI Upscaling Pro, indiferent dacă optezi pentru o diagonală de 65 sau 85 de inci a TV-ului. Asta ca să nu mai insistăm și pe faptul că, în opinia Samsung, Q900D este cel mai subțire TV 8K de pe piață.

Dacă obișnuiești să te uiți la meciuri sau curse pe un TV Samsung de ultimă generație, tehnologii precum Real Depth Enhancer Pro te ajută să fii mai eficient în a te concentra pe ceea ce contează cu adevărat. Un alt algoritm, dacă ești pasionat de fotbal, îți face mai clară mingea afișată în ceață pe ecran. Tot pentru a spori calitatea experienței de divertisment, cu Active Voice Amplifier Pro, sunt amplificate vocile într-un film și ”efectele cheie de sunet”, ca rezultatul final să fie mai imersiv, să te facă mai prezent, mai ancorat în ceea ce experimentezi pe ecran. Este suficient doar să-l calibrezi la prima pornire pentru ca AI-ul să înțeleagă particularitățile care te încântă mai mult la o scenă din punct de vedere vizual și să-ți personalizezi tot ceea ce vezi pe TV pentru tine, în conformitate cu gusturile tale.

Citește și: Galaxy S24 are o dată de lansare oficială. Când are loc primul Samsung Unpacked din acest an

Amatorii de panouri OLED se vor bucura să afle că Samsung și-a actualizat și seria de TV-uri cu această tehnologie în 2024 cu modele precum S90D sau S95D, de la 55 la 77 de inci. Cel din urmă vine la pachet cu o tehnologie proprietară intitulată OLED Glare Free. Cel puțin în teorie, dar și în imaginile de prezentare, aceasta ar trebui să desființeze reflexiile în camerele luminoase, mai ales pe timp de zi, ca să te ajute să te bucuri de conținutul tău video preferat independent de momentul zilei. În ceea ce privește restul specificațiilor, Samsung S95D are o rezoluție nativă 4K, 144 de Hz și o grosime infimă de 11 milimetri în cel mai gros punct.

Dacă banii nu sunt o problemă, pe zona de Neo QLED, QLED și Crystal UHD, sud coreenii includ în portofoliu mai multe modele de 98 de inci ca niciodată, aproximativ 2,5 metri în diagonală. Indiferent dacă mergi pe variante de 8K sau 4K, tot pe bază de inteligență artificială, nu vei ajunge niciodată să vezi pixelii individuali pe ecran prin tehnologia Supersize Picture Enhancer ce utilizează AI pentru a amplifica nivelul de claritate și a reduce zgomotul de imagine la TV-uri gigantice.

Samsung îți face casa mai deșteaptă de la frigider și plită, până la aspirator și mașină de spălat

Dacă mai aveai vreun dubiu legat de faptul că 2024 va intra în istorie ca fiind anul în care inteligența artificială a intrat în mainstream și a devenit o constantă a interacțiunii noastre cu tehnologia, trebuie să arunci o privire la prezentarea Samsung de la CES 2024. Acum nu mai este vorba doar de o casă inteligentă integrată cu platforma SmartThings, ci despre modul în care AI-ul îți personalizează și adaptează electrocasnicele tale la nevoile și stilul tău de viață, facilitând în același timp interacțiunea ta cu toate.

Cel mai interesant și avansat exemplu de tehnologie futuristă integrată într-o manieră prietenoasă vine sub forma frigiderului Samsung Bespoke 4-Door Flex Refrigerator. Acesta vine la pachet cu un ecran de dimensiuni generoase (32 de inci) pe una dintre cele patru uși și este dotat cu AI Family Hub+ și AI Vision Inside. Dacă această asociere de tehnologii s-ar putea să nu-ți spună foarte multe, merită să știi că frigiderul știe să scaneze și să identifice 33 de tipuri diferite de alimente, ți le sincronizează cu telefonul și îți trimite notificări în situația în care vreun produs mai are puțin și expiră.

Pentru că ar fi ciudat ca AI-ul să nu îți facă niște recomandări pe baza acelor alimente, datele tale sunt sincronizate cu aplicația actualizată Samsung Food pentru a-ți facilita accesul la rețete bazate pe diverse tipuri de diete și restricții alimentare.

O nouă plită cu inducție și un aragaz integrabil în mobila de bucătărie, Anyplace Induction Cooktop și Slide-in Range, ambele sunt dotate cu AI, iar interacțiunea cu inteligența artificială se face prin ecran de 7 inci care te ajută în timp real să devii un bucătar mai bun, să fii mai eficient în a obține rezultate dorite în bucătărie, indiferent de gradul de dificultate al preparatelor pe care le ai în vedere. Datorită utilizării unui strat gros de sticlă rezistentă la zgârieturi, plita ta va arăta ca nouă mult mai mult timp, indiferent cât de des îți plimbi tigăile și oalele pe ea.

Pentru că nu văzusei niciodată inteligența artificială integrată cu o mașină de spălat vase, Samsung s-a ocupat și de asta, iar rezultatul poartă numele de Bespoke AI All-in-One Laundry Combo. Cuvântul combo de la final face referire la faptul că vorbim de un mic gigant care joacă atât rolul de mașină de spălat, cât și de uscător de rufe. Dotată cu funcția Super Speed Cycle, în scurt timp vei avea un set de rufe gata să fie purtate, după ce au fost spălate și uscate. În orice caz, printr-o serie stufoasă de senzori, această mașină de spălat se bazează pe AI pentru a-ți estima corect timpul de spălare și uscare, cantitatea optimă de detergent pentru volumul și tipul de rufe și nu numai.

Ca pachetul de dispozitive futuriste să fie complet, până și cel mai nou aspirator din portofoliul Samsung vine la pachet cu algoritmi de inteligență artificială pentru a identifica automat nu doar tipul de mochetă sau parchet, ci și tipul petelor și dacă acestea din urmă necesită intervenții speciale de curățare.

Inteligența artificială la Samsung este doar încă o poartă către experiențe conectate

Din momentul în care ai intrat în ecosistemul Samsung, mai ales pe partea de electrocasnice, pășești într-un univers conectat care îți deschide poarta, printre multe altele, către o alimentație sănătoasă și corectă. Frigiderul îți citește mâncarea din frigider și ți-o trimite către aplicația Samsung Food. În funcție de afinitățile tale dietetice și datele înregistrate în aplicația de sănătate Samsung Health, ajungi rapid la rețete pe care le poți face cu ce ai deja pentru a-ți respecta regimul alimentar și numeroase restricții. Îți transferi rețetele pe ecranul plitei inteligente din aceeași serie AI, iar șansele ca gătitul să se transforme într-o experiență semnificativ mai plăcută și cu rezultate sigure crește automat.

Iar dacă vrei să te și distrezi în timp ce gătești, nu uita că pe ecranul de 32 inci de la frigider poți să te uiți și la clipuri de pe YouTube, TikTok și nu numai. În final, dacă este să rămâi cu ceva din efortul Samsung de a crea un ecosistem și de a apela la inteligență artificială pentru a extinde tot ceea ce înseamnă SmartThings, Bigsby și AI, ideea de bază este simplă. Cu cât ai mai multe dispozitive în casă de la gigantul sud coreean, în mod autentic, acestea devin mai deștepte și mai utile datorită informațiilor care circulă între ele. Deși s-ar putea ca investiția să nu fie neapărat mică, investești bani în confortul tău fizic și psihologic. Te stresezi mai puțin, te enervezi mai puțin, consumi mai puțină energie. La asta ajută AI-ul în 2024, iar cei la Samsung s-ar putea să fi făcut cea mai bună treabă în a profita de tehnologia care, până nu demult, părea desprinsă dintr-un viitor foarte îndepărtat, dar nu mai e.